timeline_pre_loader

1919

Atletika kot kraljica športov ima na področju Ptuja in okolice bogato tradicijo tako v organizacijskem kot tekmovalnem pogledu. Zgodovinski viri govorijo o začetkih organizirane atletske vadbe, ki segajo v leto 1919, ko je bila atletika ena od sekcij v takratnem Športnem društvu Ptuj. Po drugi svetovni vojni je bila atletika najmočnejša sekcija v okviru takratnega Telovadnega društva Partizan iz katerega se je leta 1980 razvil Atletski klub Ptuj.

1980

Po ustanovitvi samostojnega društvenega subjekta, 29. 2. 1980, je Atletski klub Ptuj iz desetletja v desetletje rapidno pridobival na vrednosti in prepoznavnosti. V letu ustanovitve kluba je začel svojo bogato športno kariero maratonec Mirko Vindiš, ki se je že kot mladinec prebil na sam vrh tekmovalcev v maratonu. Njegov največji uspeh v bogati športni karieri je zagotovo nastop na Poletnih olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu, takrat še pod SFRJ, kjer je osvojil 24. mesto. Na Poletne olimpijske igre se je ponovno vrnil 4 leta kasneje, kjer je v Barceloni zastopal barve Slovenije in osvojil 40. mesto. V ptujski občini je bil 10 krat proglašen za športnika leta in velja za najuspešnejšega športnika mesta Ptuja.

2003

Do pravega razcveta kluba, v vseh ozirih, je prišlo po prehodu v novo tisočletje. Leta 2003 je bila izvedena popolna prenova Mestnega stadiona Ptuj s preplastitvijo atletske steze z umetno maso, obenem pa se je zgodila še nabava celotne opreme in gradnja ter revitalizacija pripadajočih objektov, kar je pripomoglo k izboljšanju trenažnih procesov. Tega leta je bila ustanovljena tudi atletska šola, ki se je poimenovala po Mirku Vindišu. Atletska šola Mirka Vindiša  je danes nosilka razvoja atletike na Ptujskem. Zelo veseli dejstvo, da je v zadnjih letih prišlo do velikega razmaha vadečih  mladih v okviru atletske šole, ki dosegajo odlične rezultate in imajo vse možnosti, da se razvijejo v vrhunske atlete in atletinje.

2005

Leta 2005 smo s prenovo osrednje tribune  pridobili pokrito štiri-stezno atletsko dvorano in tako je Ptuj postal eden izmed centrov slovenske atletike ter nosilec razvoja atletike v Spodnjem Podravju.

2008

Boljši trenažni pogoji ter dobro delo trenerjev je leta 2008 pripeljalo še do enega zgodovinskega uspeha – Nina Kolarič je izboljšala tedanji 12 let star državni rekord v skoku v daljino (6,78 m) ter s tem izpolnila normo za nastop na Poletnih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je v kvalifikacijah osvojila 26. Mesto. Tega leta je v Atletskem klubu Ptuj pričela trenirati tudi paraolimpijka, Tatjana Majcen Ljubič.

2011

Leta 2011 je Tatjana Majcen Ljubič, na Svetovnem prvenstvu športnikov invalidov na Novi Zelandiji, osvojila 2. mesto v suvanju krogle in 3. mesto v metu diska ter 5. mesto v metu kopja. Tega leta je na 14. odprtem prvenstvu Hrvaške v Pulju postavila tudi takratni svetovni rekord v suvanju krogle (6,82 m).

2015

Leta 2015 se je zunanja steza na novo preplastila, kar je za ptujski atletski klub predstavljal velik motiv in osnovo za nadaljnji razvoj ter za doseganje vrhunskih rezultatov tudi izven meja, ne samo MO Ptuj.

2018

Uspešnost delovanja kluba pa ne predstavljajo le zavidljivi rezultati, ki jih atleti dosegajo na tekmovanjih, ampak tudi dobre organizacijske sposobnosti kluba. Leta 2018 je Atletski klub Ptuj iz strani Atletske zveze Slovenije prejel priznanje za uspešno izvedbo prvenstvenih tekmovanj in organizacijo četveroboja reprezentanc mlajših mladincev in mladink.